Veľmi rada pečiem a preto sa teším, že vždy má niekto narodeniny.
Tak som sa postupne vycvičila, že teraz nemám problém napiecť bežnú veľkosť torty počas varenia obeda. Zdobenie si nechávam ako bonus na neskôr a vytešujem sa z toho...
Medzi moje prvé pokusy s poťahovou hmotou patrí malá fialová tortička a v ten istý mesiac som si trúfla už aj na väčšiu fialovú tortu.
Čo sa týka receptu, tak odporúčam použiť na korpus Vami overený recept. Ak taký nemáte, tak ja Vám jeden môžem ponúknuť. Robím ho už automaticky a mám 90% šancu, že korpus bude perfektný (tých 10% je vhodná konštalácia hviezd:-))
Aby bola zmena, tak tam len niečo pridám, aby to chutilo inakšie. Podľa potreby môžete tam dať kakao, orechy,... ale je potrebné dodržať pomer suchých a mokrých surovín. Rada pridávam aj oleje z citróna a pomaranča, čokoládové kúsky, ovocie a pod.
Recept na piškótový korpus:
(bežná veľkosť, priemer 26cm)
6 vajec, 300 gr práškového cukru, 300 gr polohrubej múky,
1 dcl oleja, 1/2 prášku do pečiva, 10 PL teplej vody
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. K žĺtkom dáme cukor a rozmiešame. Pridáme olej a 5PL teplej vody. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Do žĺtkovej zmesi pridáme múku s kypriacim práškom a premiešame. Podľa hustoty cesta buď pridáme zvyšných 5PL vody alebo nie
(to je práve tá prax, keď viete presne zhodnodiť aká hustota by mala byť).
(to je práve tá prax, keď viete presne zhodnodiť aká hustota by mala byť).
Postupne vmiešame bielok a dáme do tortového plechu (na dne mám papier na pečenie
a boky ani nenatieram).
a boky ani nenatieram).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st. cca 45-55 min.

1 komentárov:
Na nete sa objavila super šikovná žienka. S nadšením som si prečítala super recepty,
a už sa teším na tie ďalšie. Držím ti palce, Koolhoney, veľa úspechov.
Devša
Zverejnenie komentára