pondelok 4. novembra 2013

Halloween party

Keď sa chcete stretnúť s priateľmi, príležitosť sa vždy nájde. Napríklad aj taký Halloween je výborná príležitosť. Kto nemá rád, keď sa zmení na niekoho iného a dovolí si robiť také veci, aké zvyčajne nerobí? Ale je tu aj príležitosť niečo dobré navariť alebo upiecť a užiť si to v dobrej spoločnosti...
Tento rok som napiekla tortu z Čierneho lesa a vyzdobila som ju chalúpkou na stračej nôžke. Všetko je urobené z jedlej potravinárskej hmoty určenej na dekoráciu tôrt. A ešte som pripravila tri druhy maffin (mrkvové, makové a bezlepkové). Tie majú vždy úspech. Ako hlavné jedlo sa podávala Upírska delikatesa s mŕtvym mäsom v preklade pravý-kvalitný Boršč. Ale začnem postupne...

Mrkvové maffiny


Potrebujeme:

1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
1 hrnček práškového cukru
1/2 hrnčeka hrozienok
1 kávová lyžička (KL) sódabikarbóny
1 KL škorice
1 KL vanilkového cukru
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL soli
3/4 hrnčeka jedlého oleja,
1 hrnček postrúhanej surovej mrkvy
2 vyšľahané vajíčka

Postup:

Najskôr zmiešame všetky suché komponenty a potom pridáme olej a vajíčka ako posledné. Maffinový plech vystelieme papierovými košíčkami a plníme do 2/3. Pečieme cca 30 min pri 180 st. Na záver som ich ozdobila krémom z mascarpone a šľahačkou, aby vyzerali slávnostnejšie.

 

Makové maffiny


Potrebujeme:

2 hrnčeky polohrubej múky alebo bezlepkovej múky
1 hrnček kryštálového cukru
3 hrnčeky zomletého maku
1 hrnček oleja
1 hrnček mlieka (ja používam pohánkové)
1 kávová lyžička (KL) sódabikarbóny
1 ks prášok do pečiva
2 ks vajíčka
môžete pridať a nemusíte: hrozienka, jablká, džem...

Postup:

Najskôr zmiešame všetky suché komponenty a potom pridáme olej, mlieko, žĺtky a vyšľahané bielka. Maffinový plech vystelieme papierovými košíčkami a plníme do 2/3. Pečieme cca 15-20 min pri 180 st.

Mandľovo-banánové bezlepkové maffiny


Potrebujeme:

2 hrnčeky zomletých mandlí
1/4 hrnčeka mletých ľanových semien kryštálového cukru
3 KL prášku Stévia
1 KL prášku do pečiva
štipka soli
1 zrelý banán
2 veľké vajcia
1/2 hrnčeka kyslej smotany
1/4 hrnčeka extra olivového oleja
1 hrnček čučoriedok, malín (čerstvé alebo mrazené) ak nemám, tak dám sušené ovocie

Postup:

Najskôr zmiešame všetky suché komponenty.  V druhej miske roztlačíme banán na kašu, pridáme vajcia, kyslú smotanu a olej. Túto zmes pridáme do suchej zmesi a premiešame. Pridáme čučoriedky.  Maffinový plech vystelieme papierovými košíčkami a plníme do 2/3. Pečieme cca 35 min pri 160 st. Necháme chladnúť vo forme ešte 10-15 minút a potom ich vyklopíme.



Torta z Čierneho lesa

Korpus podľa overeného receptu z druhého príspevku.
 
Plnka:
500 gr mascarpone, 500 gr šľahačky, 60 gr vanilínového cukru, 2 bal.smotana fix,
višne v cukrovom náleve (dá sa to kúpiť hotové)
 
Postup:
 
Upečieme korpus. Šľahačku vyšľaháme s cukrom a fixatérom. Vmiešame do mascarpone. Podľa chuti môžete pridať ešte cukor. Korpus rozkrájame, polejeme prvú vrstvu cukrovou polevou z višní, natrieme plnkou a rozložíme nahusto višne. Prekryjeme a opakujeme. Celú tortu potrieme plnkou a potiahneme cukrárenskou hmotou (dá sa kúpiť aj cez internet). Zdobenie je už potom podľa nálady a času...


1 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Jeeej! :D sú tu aj mrkvové muffinky! ^-^

Zverejnenie komentára